Nieuws Urologie Oostende

 

4 maart 2020 - Infoavond: De patiŽnt, een betrokken partner in de zorg

 

Op woensdag 4 maart om 19.00 uur organiseert de dienst Uro-oncologie een gratis informatiesessie voor patiŽnten en hun naaste omgeving over de rol van de patiŽnt in de zorgverlening. Aansluitend bieden wij een verzorgde receptie aan.

Inschrijving verplicht Klik hier!

 

15 december 2019 - PatiŽntenraad Uro-oncologie

 

We zijn op zoek naar enthousiaste en positief ingestelde patiŽnten of familieleden van patiŽnten, die kritisch mee willen nadenken over verdere verbetering van de zorg van de afdeling Uro-oncologie. Door lid te worden van de PatiŽntenraad van Az Damiaan (afdeling Uro-oncologie) kan je jouw tips en suggesties voor het optimaliseren van de zorg delen met het ziekenhuis. Maximaal zes keer per jaar nodigen wij jou uit om mee te denken over verschillende onderwerpen. Voorbeelden zijn de ontwikkeling of verbetering van nieuwe folders, bejegening van patiŽnten of heel algemeen, wat kan er beter in Az Damiaan.
Wij waarderen het enorm als je jouw ervaring en ideeŽn wilt inzetten om samen onze zorg nog beter te maken. De PatiŽntenraad wordt tijdens de bijeenkomst ook bijgestaan door een of twee medewerkers, die jullie wegwijs maken in de bestaande processen en dienstverlening.

Folder PatiŽntenraad Klik hier!

Lid worden? Klik hier!

 

17 oktober 2019 - Dag tegen Kanker

 

Tijdens de Dag tegen Kanker op donderdag 17 oktober doet televisiemaker Martin Heylen even alle zorgen rond kanker vergeten met een unieke en gratis voorstelling voor oncologische patiŽnten en hun naasten in Az Damiaan. Martin Heylen begon zijn carriŤre als schrijvende journalist, maar is nu al enkele jaren op tv te zien als van hot naar her trekkende reporter.


Praktisch

Gratis voorstelling door Martin Heylen tijdens deze 'Dag tegen kanker' op donderdag 17 oktober 2019 van 13.45 uur tot 15.00 uur.
Deuren van auditorium 'Staketsel' in Az Damiaan - Gouwelozestraat 100 Oostende gaan open om 13.15 uur.

 

28 mei 2019 - Internationale dag van het bedplassen

 

De Internationale dag van het bedplassen werd gelanceerd om het grote publiek en professionele zorgverleners ervan bewust te maken dat bedplassen een veelvoorkomend medisch probleem is dat kan en moet worden behandeld. De Internationale dag van het bedplassen heeft elk jaar plaats op de laatste dinsdag van de maand mei en valt dit jaar op 28 mei 2019. Het thema is: 'Tijd voor actie', omdat men zich ervan bewust is dat er veel meer kan worden gedaan om kinderen die in hun bed plassen te diagnosticeren en te behandelen.

Meer informatie vindt u op www.drogenachten.be

 

September 2018 - Symposium week van de Urologie

 

Van maandag 24 tot vrijdag 28 september loopt de Europese week van de Urologie.
Op Woensdag 26 september organiseert Az Damiaan informatiesessies om 14u en 19u30 in auditorium ’t Staketsel. Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht.

 

September 2016 - Symposium Urologische tumoren

 

Op maandag 26 september organiseert Az Damiaan het symposium Urologische tumoren; waarbij vooral prostaattumoren, blaastumoren en niertumoren wordt toegelicht. Informatiesessies om 14u en 19u in auditorium ’t Staketsel. Aansluitend kan je kennismaken met het da Vinciģ chirurgisch robotsysteem.

 

Oktober 2014 - Fototentoonstelling Az Damiaan tvv. Fistul- Aid en Artsen zonder Vakantie

 

10 jaar chirurgische missies ter behandeling van vesicovaginale fistels in Centraal Afrika


Dr. Mattelaer Pieter, uroloog AZ Damiaan, organiseert een fototentoonstelling met sfeerbeelden over 10 jaar humanitaire heelkundige missies in Kinshasa. Samen met een groep Belgische urologen gaat hij jaarlijks naar Kinshasa in Congo om vrouwen met vesicovaginale fistels te behandelen. Ongeveer 2 miljoen vrouwen in Afrika, waarvan 100.000 in Congo, lijden aan vesicovaginale fistel. Dit is een vergeten probleem in BelgiŽ, doch komt nog frequent voor in Afrika door huwelijk op jonge leeftijd, sexueel geweld , beperkte medische zorg en moeilijke bereikbaarheid van de ziekenhuizen.
Afrikaanse vrouwen die een fistel hebben, meestal op jonge leeftijd , hebben niet alleen een medisch probleem. De bevalling duurt meestal meerdere dagen met als gevolg een dood geboren kind en een vesicovaginale fistel. Ze worden gestigmatiseerd en verstoten door hun man , familie en de dorpsgemeenschap wegens de zeer slechte geur tgv het voortdurend urineverlies en daarbij gepaarde infecties.Er bestaat geen incontinentie (opvang)materiaal zoals bij ons en er is een tekort aan adequate structuren en toegankelijke medische zorg.
In de Clinique St. Joseph in Kinshasa richtte dr. De Backer een 10-tal jaren geleden de 'Fistula Clinic' op. Drie maal per jaar wordt er in samenwerking met Artsen zonder Vakantie een chirurgische missie georganiseerd om ter plaatse vrouwen met een vesicovaginale fistel gratis te opereren. Elke missie duurt een 2-tal weken. Per missie kunnen een 30- tal vrouwen worden behandeld. Door de urologen worden ook lokale artsen en verpleegkundigen opgeleid. Dank zij de steun van Fistul-Aid konden er reeds honderden vrouwen gratis worden behandeld! De vzw Fistul-Aid zamelt fondsen in voor de Fistula Clinic. 150 Euro volstaat om een zogenaamde 'fistelvrouw' te opereren. Dankzij de steun van de Belgische overheid kon ondermeer een nieuwe operatiezaal en een nieuwe ziekenzaal gebouwd worden. Fistul-Aid neemt de ziekenhuiskosten voor haar rekening. De operatie wordt mede dank zij Artsen zonder vakantie gratis uitgevoerd! Daarnaast werd in de nabijheid van de Fistula Clinic een opvanghuis opgericht, La rose de Jericho, waar de fistelvrouwen voor en na de operatie worden opgevangen. Onze vzw zamelt ook geld in om die kosten te kunnen betalen.

De expositie loopt van 10 tot 31 oktober in de inkomhal van Az Damiaan.

 

Februari 2013 - Het Az Damiaan beschikt sinds begin 2013 over de meest recente versie van het da Vinciģ chirurgisch robotsysteem

 

De robot maakt zeer nauwkeurige kijkgatoperaties mogelijk. De vier zeer beweeglijke robotarmen houden verschillende instrumenten vast welke via kleine gaatjes in de patiŽnt worden ingebracht door de chirurg. De chirurg bevindt zich in een soort cockpit ('console') naast de operatietafel. Zijn hoofd rust in een driedimensionaal beeldscherm, waardoor het lijkt alsof de specialist zich in de buik van de patiŽnt bevindt. De chirurg bedient de robotarmen met fijngevoelige joy-sticks die de chirurgische instrumenten aansturen. Op de millimeter nauwkeurig wordt zodoende het weefsel uit de weg geschoven, aangesneden of afgeklemd. Het is dus de chirurg die de bewegingen van de robot stuurt. De da Vinciģ robot voorziet de chirurg van een driedimensionaal beeld dat bovendien nog vergroot is, en maakt fijnere vingerbewegingen mogelijk waardoor veel nauwkeuriger kan worden geopereerd.

Disclaimer

Copyright © 2021 Urologie Oostende Az Damiaan.

Webdesign BM Sites

Az Damiaan